Basis op Orde

Beheer van de openbare ruimte

Thema Beheer van de openbare ruimte

Wat willen we bereiken?

De openbare ruimte staat in de picture, wordt aangepakt, vernieuwd, gekoesterd, én sinds lange tijd “groeit” hij weer. Samen werken we aan kwaliteit. We benutten de kracht van de stad en haar inwoners. Samen dragen we zorg voor een stad en dorpen met een prettig en gezond leefmilieu voor nu en straks.
In Breda, stad in een groen park, is de openbare ruimte het decor en visitekaartje voor de stad. Thema’s als energietransitie, klimaatadaptatie, duurzaamheid en Smart City worden steeds belangrijker.
In de stad timmeren we soms letterlijk aan de weg. We vergroten de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid van de openbare ruimte. Water speelt daarbij een prominente rol, als drager voor een gezonde en aantrekkelijke stad.
Met het scheiden van huishoudelijk afval dragen we bij aan de duurzame, circulaire economie en reductie van het restafval (ambitie in begrotingsprogramma 3).

Wat willen we daarvoor gaan doen in 2020 ?

Doel is een openbare ruimte die op orde is: leefbaar, schoon, heel en veilig. We bundelen de krachten, in de gemeentelijke organisatie en met een brede vertegenwoordiging uit de stad. We zorgen voor regulier en dagelijks onderhoudswerk en dragen bij aan grote projectmatige ingrepen.

Bijvoorbeeld het doortrekken van de Mark, aanlichten van enkele bruggen en specifiek de aanpak van het Nolensplein, Willem Alexanderplein, Nelson Mandelaplein en de Markt in Prinsenbeek. We denken en werken mee aan de ambitie om nieuwe openbare ruimte toe te voegen aan nog te bouwen stadsdelen.
We betrekken inwoners actief en in een vroeg stadium bij de ontwerpfase. Bij de uitvoering streven we naar minimale impact voor de omgeving en open communicatie. Ter invulling van de motie investeren in de openbare ruimte wordt er ruimte gemaakt om te investeren in de groene pleinen en parken aanpak 2.0. We zien veel initiatiefkracht in de stad. Soms komt dit voort uit een wijk- of dorpstraject van Breda Begroot en soms pakken bewoners eigenhandig de handschoen op om de eigen leefomgeving te verbeteren. Het betreft vaak investeringen  in pleinen en parken. Dat willen we honoreren. Het zijn immers onze inwoners die het beste weten hoe ze hun omgeving willen beleven. Daarnaast zien wij, net als veel van onze inwoners, de uitdagingen van de noodzaak tot vergroening en verkoeling op ons afkomen. Met deze impuls, die gezien kan worden als voortbordurend op de eerste impuls voor de pleinen, kunnen we met die die wensen aan de slag. Dat willen we spoedig oppakken, daarom reserveren we in 2020 en 2021 1,25 miljoen per jaar in het Meerjaren Investerings Programma.  Daarbij haken we nadrukkelijk aan bij de inititiatiefkracht in onze stad, zowel in de planvorming als de uitvoering en onderhoud. Vanuit deze impuls kan ook worden gewerkt aan de wens voor een herinneringenbos en verbeteren van de Molenleij. We bundelen financiële mogelijkheden vanuit diverse beleidsterreinen waaronder openbare ruimte, riool en klimaatadaptatie.

We steken meer aandacht in het onderhoud aan een schone en hele openbare ruimte. De achterstand in het onderhoud van wegen lossen we op. Versleten openbare verlichting wordt verduurzaamd. Verouderde en energievretende armaturen vervangen we door LED-verlichting. We passen slimme technologieën en data toe in gebruik en beheer van de openbare ruimte.
Bij de evaluatie van het beleidskader kapitaalgoederen openbare ruimte wordt duidelijk of en welke inspanningen we nog moeten doen om de afgesproken onderhoudskwaliteit te realiseren.

Bij (her)inrichting van bestaande en nieuwe openbare ruimte zetten we maximaal in op klimaatbestendigheid. De openbare ruimte biedt daarvoor diverse kansen. Zo benutten we functies vanuit meerdere invalshoeken: (verder) “vergroenen” en “verblauwen” van de stad draagt bij aan ruimte voor waterbeleving, sport en spel. Het helpt ook om de stad leefbaar en adaptief te houden voor klimaatveranderingen.
De ingezette weg Van Afval Naar Grondstof wordt voortgezet en verder door ontwikkeld. We zamelen zoveel mogelijk kwalitatief goede grondstoffen in met het oog op de VANG doelstelling om in 2020 nog maar 127 kg huishoudelijk restafval per inwoner te hebben. De gescheiden inzameling van de grondstoffen gebeurt zoveel mogelijk aan huis. Om de dienstverlening te verbeteren, zal het GFT-afval in de zomermaanden extra worden opgehaald en krijgen inwoners in 2019 een extra afvalpas. Communicatie rondom afvalscheiding en afvalpreventie blijft continu een punt van aandacht.